Contant betalen blijft

Consumenten kunnen nog bij vrijwel alle winkeliers terecht om hun aankopen met contant geld af te rekenen. Volgens de Nederlandse Bank  blijft contant geld daarmee het meeste geaccepteerde betaalmiddel.

Wel verwacht een aantal winkeliers vanuit kosten- en veiligheidsoverwegingen in de toekomst geen cash geld meer te accepteren.

Bij ruim duizend door DNB onderzochte winkeliers kon halverwege vorig jaar in gemiddeld 97% van de gevallen met contant geld worden afgerekend.

De pinpas stond op plek nummer twee in het onderzoek.

Maar in verband met de uitbraak van het coronavirus willen supermarkten betalen met contant geld voorlopig in de ban doen.

Ze willen zo het risico op coronabesmetting zo klein mogelijk maken in het contact tussen klant en caissières.

Consumenten worden verzocht om in de supermarkten alleen met pin te betalen, meldt het centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Dit is een maatregel om verspreiding van het coronavirus waar mogelijk te beperken.

Klanten die niet kunnen pinnen (of perse contant willen betalen) worden verzocht om het geld niet rechtstreeks aan de kassamedewerker te geven, maar op de kassa te leggen.

Ook eventueel wisselgeld moet niet direct worden aangepakt.

Wanneer u boodschappen doet, neem dan wat van die vochtige hygiënische doekjes van huis mee in een plastic zakje zodat U de handvaten van het winkelwagentje even schoon kan maken.