De verzilverlening

De gemeente Leeuwarden biedt oudere huiseigenaren via een ‘verzilverlening’ voortaan de kans om hun huis levensloopbestendig te maken. De Leeuwarder gemeenteraad schaarde zich vorig jaar achter het voorstel van 50Plus om een verzilverlening in het leven te roepen.

Burgemeester en wethouders kwamen begin maart met de uitwerking.

De lening is vooral bedoeld voor ouderen met een laag inkomen, die niet zomaar een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

B. en W. melden dat de verzilverlening een hypothecair product is dat wordt aangeboden door de SVn ( stimuleringsfonds) en dat al in 107 gemeenten is ingevoerd.

Het biedt woningeneigenaren vanaf 57 jaar de mogelijkheid om een deel van de overwaarde van hun woning in te zetten voor een lening waarmee een aantal maatregelen kunnen worden bekostigd.

Doel is om de oudere mensen de kans te bieden om langer in hun eigen huis te blijven wonen. Ze kunnen er bijvoorbeeld een traplift of verplaatsing van hun slaapkamer van betalen. Hierdoor doen ze mogelijk minder snel een beroep op de WMO en andere zorg.

Het geld kan ook worden gebruikt voor verduurzaming of asbestsanering.

Naar schatting biedt de regeling in Leeuwarden kansen voor veertig tot zestig oudere huishoudens. Ze kunnen straks € 2500 tot € 25.000 lenen.

Om dit aanbod onder de aandacht te brengen, wordt de informatievoorziening over de verzilvering toegevoegd aan het WMO-loket en het duurzaamheidsloket. Hier vinden de gesprekken plaats met senioren die gebruik willen maken van de regeling.

B.en W. wil de informatie ook via folders verstrekken.

Er zijn overigens ook andere aanbieders van soortgelijke leningen.

Banken noemen dit soms een opeet-hypotheek.