Even een vooruitblik …

Oude brug

Wereldgezondheidsdag. Het is een themadag die op initiatief van het Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 7 april van elk jaar ( de dag welke is opgericht) wordt gehouden.

Armoede, het ontbreken van goed onderwijs, ondoelmatig gezondheidsbeleid- en zorg, zijn thema’s die veel ziektes en problemen in de hand werken.

De bedoeling van deze dag is om deze – maar ook ziektes die in de taboesfeer zouden blijven hangen- bespreekbaar maken.

11 april

Wereld Parkinsondag. De ziekte van Parkinson hoeft gelukkig niet meer uit de taboesfeer worden gehaald. Deze ziekte treft niet alleen ouderen vanaf 70 jaar, doch je hoort helaas steeds meer dat het ook de jongere generatie treft. Ook een aantal bekende Nederlanders (o.a Rob de Nijs en Ernst Daniël Smit) zijn getroffen door de ziekte van Parkinson en praten er vrij over. Er rust gelukkig geen taboe meer op.

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de symptomen. Meestal wordt een MRI-scan van de hersenen gemaakt om andere aandoeningen uit te sluiten. Een dergelijke hersenscan kan Parkinson echter niet aantonen. Met een andere scantechniek (Dat-scan) kan wel een tekort aan dopamine zichtbaar worden gemaakt. Cellen die dopamine produceren, sterven langzaam af. Door dopaminetekort  wordt de aansturing van spierbewegingen aangetast, er kunnen trillingen en trager bewegen optreden. De meeste mensen krijgen de ziekte wanneer zij tussen de 70 en 84 jaar oud zijn.

22 april

Dag van de Aarde is een jaarlijks terugkerend evenement op 22 april dat plaatsvindt in alle landen. De Dag van de Aarde is sinds 1970 vooral in de Verenigde Staten en sommige Spaanstalige landen een populair fenomeen. De dag heeft als doelstelling de bewustwording van ons consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde. Het accent ligt daarbij zeker de laatste jaren informatie op positivisme en minder op actievoeren