LosVast april 2020

Rengerspart 2017

Download en lees hier het gehele LosVast bulletin.

Barre Tijden

Er is in het tijdsbestek van amper enkele weken een heel onwerkelijke situatie ontstaan. Van een open, bedrijvige samenleving naar een stille, beklemmende wereld. Gesloten ook. Om toch wat in beweging te blijven fiets ik ’s avonds wel ’s een rondje door de stad. Vorige week donderdag, uurtje of acht, reed ik over de Nieuwestad. Doodstil, een enkele schim bewoog zich schichtig voort langs de donkere portieken en neergelaten rolluiken. Zo, bepeinsde ik, zou het tijdens de bezetting geweest kunnen zijn: sperrzeit.

Toch is er een grote solidariteit en hulpvaardigheid. Overal zijn initiatieven in gang gezet om elkaar te helpen en te steunen. In het klein met telefoontjes en appjes en in het groot met concrete hulp, bijvoorbeeld met het boodschappen doen voor mensen die niet naar buiten kunnen of willen. De gemeente Leeuwarden heeft een meldpunt opgezet om een deel van die aanvankelijk zelfstandig opgezette hulp te coördineren. Heeft u hulp nodig of bent u in de gelegenheid hulp te bieden, kijk dan op www.leeuwardenhelpt.nl. Daar kunt u als u hulp nodig hebt uw hulpvraag indienen en als u hulp kunt bieden, zien waar en wat er gedaan kan worden.

Voor wat LOS betreft staat alles even stil. Alle plannetjes zijn vooreerst geschrapt; de muziek- en filmmiddagen, de uitstapjes, de bewegingsactiviteiten, de bijeenkomsten. Jammer, we hadden van alles op stapel staan, maar het is even niet anders. We zullen proberen te zijner tijd, als het leven weer een beetje zijn normale loop heeft hervonden, voor alles een nieuwe datum te vinden. Ook de LosVast is niet verschenen. Zolang het devies is: ”Blijf binnen!” zullen we de bezorgers niet op pad sturen. We mogen geen risico’s lopen. Wel zullen we berichten op onze website plaatsen. Een ‘LosVast-light’ noemt onze webredacteur dat.

Het bestuur van LOS wenst u de komende tijd sterkte. Pas op u zelf. Hou u aan de voorschriften. We slaan ons er wel doorheen. Wat zong Pete Seeger ook al weer? O ja: “We shall overcome …”

Leendert Plaisier

Download en lees hier het gehele LosVast bulletin.