Van de Voorzitter: BUMA

Museumhaven

Download en lees hier het gehele LosVast bulletin.

Leendert PlaisierTwee weken geleden werd bekend dat Sybrand Buma de nieuwe burgemeester wordt van Leeuwarden als opvolger van Ferd Crone. Het nieuws was amper wereldkundig gemaakt of op social media ging het al los. Veel reacties klonken tevreden. Buma, een deskundige en rustige man. Met een groot netwerk en gemakkelijke ingangen in landelijke politiek. Eindelijk weer een Fries.

De tegenstanders lieten zich ook niet onbetuigd. Buma, een afdankertje uit Den Haag. Een baantjesjager. Vriendjespolitiek die benoeming. Veel te rechts voor een rooie stad als Leeuwarden. Die is over twee jaar weer weg als er een ministersbaantje klaar ligt.

Ik heb er niet zoveel mee, dit soort rituele blindschieterij. Toen Crone kwam heerste er alom scepsis. Niet alleen was hij tweede keus; het had immers Arno Brok moeten worden, maar ook was Crone slechts ‘gewoon’ kamerlid. Weliswaar met een zware portefeuille – financiën – maar toch … Ervaring op het gebied van het besturen van een gemeente had hij in het geheel niet. Wat dat moet worden? Kijken we terug op twaalf jaar Crone als burgemeester dan heeft dat ‘gewone’ kamerlid het prima gedaan.

Hoe anders was het met Geert Dales. Dat was een benoeming met tromgeroffel en klaroengeschal. Dales, de hoofdprijs! De kroonprins van Amsterdam. Dat hij naar Leeuwarden kwam, wat mocht de stad daar blij mee zijn. Blij? Nee, dankbaar! En achteraf? Ik druk me, denk ik, heel mild uit als ik zeg dat het burgemeesterschap van Dales geen succes was.

Laten we daarom Buma de kans geven. Gewoon maar ’s kijken hoe hij het doet. En, meneer Sybrand Buma, mocht u dit lezen – twee tips van mij: kom in de stad wonen en ga op de fiets naar het werk. Dat doen de meeste ‘gewone’ Leeuwarders.

Leendert Plaisier

Download en lees hier het gehele LosVast bulletin.