Van het bestuur – Nul procent…

Fontijn Leeuwarden

Download en lees het hele LosVast magazine.

Onlangs heeft ABN AMRO aangekondigd de rente op spaarrekening op nul te zetten. Rekeninghouders met extreem veel spaargeld moeten zelfs gaan bijbetalen. En de verwachting is dat andere banken wel zullen gaan volgen.

Het is inderdaad dramatisch. Ik moet jaarlijks voor mijn zoon jaarlijks verslag van zijn financiën doen aan de rechtbank; hij heeft een beperking en staat onder curatele. Hij heeft een vast bedrag op een spaarrekening (bij ABN AMRO, jawel) en een jaar of 8, 9 geleden kon ik in die rechtsbankverslagen nog rentebedragen opnemen van honderden euro’s, vorig jaar ging het om nog slechts € 35,00.

Slimme geleerden roerden zich na het bericht van ABN AMRO onmiddellijk. Wat we niet moeten doen is het geld in een oude sok stoppen; de risico’s van diefstal en brand zijn te groot. Maar wat dan? Nou, zeiden de slimmerikken, isoleer je huis, laat zonnepanelen op je dak leggen! Of los je hypotheek versneld af!

Dat klinkt mooi, maar gaat het ook op voor ons? Als je al wat ouder bent en in een huurhuis woont? Of geen hypotheek meer hebt? Ze hadden hun antwoord al klaar, de slimme geleerden: je kunt ook altijd nog op de beurs gaan beleggen.

Ziet u het zichzelf al doen als u 70 jaar bent, of 75 en dan uw spaargeld – of een flink deel er van – investeren in de schimmige, woelige en onzekere wereld van aandelen, opties, futures en wat dies meer zij? ‘Resultaten uit het verleden geven geen garantie … ‘ is er niet voor niks.

Er zit weinig anders op dan uw spaargeld gewoon te laten staan en het met een 0-rente en een oplopende inflatie langzaam steeds minder waard te zien worden.

Ik vroeg me af wie hier nu weer de dupe van werden. Gelukkig wisten de slimmerikken ook daar het antwoord wel op: de minima en de gepensioneerden.

Dacht ik het niet?

Leendert Plaisier
Voorzitter

Download en lees het hele LosVast magazine.