Van het bestuur – Ouder worden…

Algemeen

Download en lees hier de LosVast van september.

Alhoewel ik al met pensioen ben en dus meer ‘tijd’ heb, is het nog steeds een weekendgevoel als zaterdagmorgen de extra dikke krant op de mat ligt. Een stroom van informatie komt binnen en uren gaan voorbij voordat je volledig op de hoogte bent.

Natuurlijk is daar het wereldnieuws met belangrijke ontwikkelingen zoals de illustere heer G.B.J. Hiltermann het destijds noemde: ‘… de toestand in de wereld.’ Er is sindsdien niet veel veranderd, want ook nu gebeurt er zoveel dat het haast niet bij te houden is. Er zijn opstanden en daaruit voortvloeiende oorlogen en de gevolgen daarvan zijn meestal voor de mensen die er buiten staan en er geen invloed op kunnen uitoefenen, maar hun leven en bestaan sterk zien aangetast of verdwijnen. Of neem het oplossen van het vluchtelingenprobleem. Ik denk dat wij geen weet hebben wat het allemaal betekent. En de ongerustheid voor de natuur en het milieu?

Dan zijn er nog belangrijke posities die verdeeld moeten, is al die tijd die daar aan besteed wordt de moeite wel waard? En de digitale boodschappen van de Amerikaanse president op Twitter, zouden we daar eigenlijk niet zonder kunnen? Laten we eerlijk zijn, heel veel van het nieuws maakt niet blij en al lezende gaat het aanvankelijke prettige weekendgevoel vervagen.

Maar laten we wat dichter bij huis blijven. Het ouderen beleid.

Wonen en zorg. In welke vorm en voor wie? Blijft dit gewaarborgd voor de komende jaren? De beroepsvereniging Verenso verwacht bijvoorbeeld dat er over 15 jaar zo’n 2500 specialisten ouderen-geneeskunde nodig zullen zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. Terwijl er zoveel meer is wat er speelt.

Zouden er wellicht te veel mensen mee bezig zijn? De marktwerking heeft dit bewerkstelligd. Misschien moeten we uitgaan van het gezegde: vele handen maken licht werk. Als al dat werk bestaat uit doelgericht/toekomstgericht beleid, dan ziet het er goed uit.

Namens het bestuur,

An Jaspers

Download en lees hier de LosVast van september.