Van het bestuur: Tradities

Kerst 2018

Lees hier het gehele LosVast bulletin.

Tradities staan een beetje onder druk. Dat bleek in de weken voor 5 december weer. Niet alleen roept het uiterlijk van de assistent van Sinterklaas soms heftige reacties op, ook Sinterklaas zelf moet het in toenemende mate afleggen tegen Santa Claus, de dikbuikige Amerikaanse olijkerd met zijn rendierslee. Prima, het zij zo; dat is misschien wel de gang der dingen.

Het kerstfeest ontsnapt gelukkig nog een beetje aan het verval van tradities. De boom in huis met lichtjes en ballen, brandende kaarsjes, twee mooie kerstrozen voor het raam, een kerstkrans aan de deur, gezelligheid met elkaar… Toch zijn er rond de kersttijd in de loop van de jaren ook dingen veranderd. Nog niet zo lang geleden waren kerstmarkten en Christmas Fairs in Dickens-style voor ons volstrekt onbekende fenomenen. Nu gaan er met georganiseerde reizen busladingen vol naar toe voor de glazen glühwein en volstrekt overbodige koopjes. En ‘O, dennenboom …’ en ‘De herdertjes lagen …’ moeten het steeds vaker afleggen tegen kerst-popmuziek van Slade, Wham en Mariah Carey.

Een traditie die hardnekkig in stand wordt gehouden, is het elkaar bijkans bedelven onder goede wensen. Voor een klein vermogen kerstkaarten versturen. En hopelijk kaarten ontvangen, die dan in een nette rij op de schoorsteenmantel gezet worden of centraal in de kamer aan een lint geprikt worden.

Wij maken ons er hier in een keer vanaf. De bestuursleden van LOS wensen u allen fijne kerstdagen, een goede jaarwisseling en alle goeds in 2019. Dat u het jaar mag beëindigen met wie u het begonnen bent. En dat u als het jaar voorbij is kunt zeggen: “Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven …”

Willem, Froukje, Keimp, Margaret, Leendert en An.

Lees hier het gehele LosVast bulletin.